2022-02-16 08:13:19• hírek • Szatmár.ro

Ősztől már az új iskolába járhatnak a diákok – íme a kálmándi önkormányzat tervei az idei évre

Eredményes évet zárt 2021-ben a kálmándi önkormányzat, s bíznak benne, a 2022-es esztendő is hasonlóan sikeres lesz, hiszen tervek erre az évre is vannak bőséggel, illetve a falu költségvetése sem mondható gyengébbnek a tavalyinál.

Ami a tavalyi év főbb beruházásait illeti, Sütő Imre polgármester elmondta, 2021-ben sikerült beindítani egy, a polgármesteri hivatal keretén belül működő céget, SC. ApaCanal SRL. néven, amely adminisztrációjába vette a község ivóvíz- és szennyvízszolgáltatását. Ennek köszönhetően a két szolgáltatás működtetését nem kellett átadni a regionális szolgáltatónak, így a tarifákat is a megyei átlag alatt lehet tartani – magyarázta a községvezető – olyannyira, hogy jelenleg Kálmándon a víz köbméterenkénti ára 6 lej + áfa, amely a környéken az egyik legolcsóbb díjszabásnak számít.

„Örülünk, hogy a környéken jelenleg Kálmándon a legolcsóbb a víz és bízunk benne, hogy tartani is fogjuk tudni ezt a tarifát. Bár az energiaárak nagy léptékben nőnek, így nem lesz egyszerű, de csak akkor fogunk árat emelni, ha ez már elkerülhetetlen lesz” – fogalmazott Sütő Imre polgármester.

Továbbá tavaly elkészült a halastó és a műfüves pálya is, illetve megkezdődött az új általános iskola építése is a községben. A kormánytámogatásból finanszírozott tanintézmény a tervek szerint a szeptemberben kezdődő új tanévre teljesen elkészül. A falak már állnak, sőt a kivitelező már a villanyhálózatot és a fűtésrendszert is beszerelte, tavasszal meg megkezdődik az épület külső és belső szigetelése és festése.



Az iskolaépítéssel kapcsolatban a polgármester elmondta, előkészítettek egy pályázatot is, mely révén számítástechnikai és didaktikai eszközökkel (számítógépek, laptopok, táblagépek, interaktív táblák, vetítők, stb) szerelnék fel az iskola minden osztályát. Úgy néz ki, ez a pályázat pozitív elbírálásban részesült, de még várják a hivatalos eredményeket.

Sikerült benyújtani egy pályázatot sportcsarnok építésre is, a leendő létesítmény a futballpálya mellé épülne, illetve az Anghel Saligny programon keresztül a falu határában álló több mint százéves Kraszna-hidat újítanák fel. A híd mára egészen elavult, viszont évről évre nagyobb és nehezebb munkagépek kelnek át rajta, hiszen a lakosság mezőgazdasági területeinek több mint fele a Krasznán túl helyezkedik el. A pályázat magába foglalja a hídhoz vezet 2,6 kilométeres útszakasz leaszfaltozását, valamint a falu azon kicsi utcáinak korszerűsítését is, ahol eddig az utakat beton és nem aszfalt borította. A pályázat elbírálás alatt áll, bíznak benne, hogy jóváhagyásra kerül.



Elkészült továbbá egy pályázat a polgármesteri hivatal épületének teljes felújítására is. Mivel az iskola ősztől már nem fogja használni ezt az épületet, az önkormányzat saját használatra szeretné felújítani a több mint százéves ingatlant.

Mi várható 2022-ben?

Sütő Imre polgármester az idei év kapcsán elmondta, jóváhagyásra került az idei költségvetés, amely nagyjából ugyanakkora, mint a tavalyi év elején is volt. „Alapvetően elégedettek vagyunk a költségvetéssel, de bízunk benne, ahogy a tavalyi év végén, idén is érkezik majd egy kiegészítés, mert ha így lesz, bizonyára minden idei évre tervezett beruházásunkat meg tudjuk valósítani” – magyarázta.

Mivel tehát az anyagiak adottak, a beruházások is folyhatnak, melyekből idén is lesz bőven: például a halastónál szeretnék beindítani a napijegyes horgászatot, az iskola építése befejezésre vár, épülni fog egy gumiborítású kézilabdapálya az iskola udvarán, illetve parkosítási, térkövezési munkálatok fognak zajlani a tanintézmény előtt. Ugyanakkor elkészült az iskola névadójának, dr. Joseph Solomayernek a bronz mellszobra is, amelyet az iskolaépítés befejtével az épület előtt fognak elhelyezni.


Az évekkel ezelőtt elhunyt, kálmándi születésű Solomayer az Egyesült Államokban élt és tevékenykedett, majd halála előtt vagyona 10%-át szülőfalujára hagyta, amelyből már egy 400 000 eurós összeget meg is kapott az önkormányzat. Az iskola is az ő nevét viseli.

Tervben van továbbá a községi játszótér modernizálása is, illetve szeretne megvásárolni a polgármester a felújított halastó közepén egy magánkézben lévő földterületet, ahová egy gombaházat építenének, padokat helyeznének el, amolyan szabadidőközpontot alakítva ki a helyiek számára.

Jelenleg folyamatban van a kálmándi orvosi rendelő tetőszerkezetének cseréje, ezzel napokon belül el is készül a kivitelező, illetve tervben van az ivóvízhálózat bővítése is: az önkormányzat szeretné az idei évben a település ipari zónája felé, a mezőgazdasági társulások irányába bővíteni a rendszert.



Modernizálnák a közvilágítást is

A Környezetvédelmi Alapnál a község közvilágításának modernizálására is pályázott a polgármesteri hivatal, mely beruházás jelenleg elbírálás alatt áll. A tervek szerint a 10-15 éves izzókat új, LED technológiájú lámpatestekre cserélnék ki úgy, hogy ezentúl minden villanyoszlopra jusson égő, ugyanis eddig csak minden második póznán volt villany.

Garázs épül a géppark számára

A község polgármestere továbbá elmondta, tervben van egy nagyobb csarnok építése a kultúrotthon kertjében az önkormányzati géppark számára. Ebben helyet fog kapni a buldoexkavátor, az összes kellékével, a traktor, az iskolabusz, illetve a helyi önkéntes tűzoltók minden felszerelése és eszköze. Egy 200-250 négyzetméteres épületről van szó, ahol végre tető alá kerülhet a teljes községi munka- és haszongépállomány.

Végezetül Sütő Imre elmondta, több kisebb beruházás is várható majd az év folyamán, például újrakövezik a szennyvíztisztító felé vezető 300 méteres útszakaszt, illetve a futballpálya felé vezető utat, az aszfalttól egészen a pályáig.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: